lördag 28 november 2009

Mastbygge.

Glada mastbyggare: Göran Matte Tore Lennart och bakom kameran Tommy. Till höger skymtar mastformen i form av spånplattor plastfilm och träribbor.

Formen är vaxad och klar.


Lennart kan rolla med vänsterhanden!


Även Göran hjälpte till

Matte lägger dit tryckslangen med säker hand


Nisse kollar att trycket är OK (alla väntar på den stora smällen).
Till vänster skymtar den 3-delade "ugnen" där masten efterhärdar i 60-70 grader.

Detaljstudie av rotänden

måndag 2 november 2009

Bommen är tagen ur formen

Nu är bommen tagen ur formen. Allt verkar ha gått bra men vikten hamnade på 1,3 kg i stället för 1 kg som planerat. Jag har tyvärr använt lite för mycket epoxy. Det blir en bra lärdom inför mastbakningen.

Nisse öppnar formen



Det nybakade råa bomämnet



Bommen efter vattenslipning

lördag 31 oktober 2009

Bombygge i kolfiber

I går påbörjade jag bygget av en ny bom i kolfiber på Stenfjell (UBB-pråmen på Södermälarstrand). Den ligger just nu i formen med 1,25 bars tryck och härdar. Nils-Peder delade generöst med sig av alla knep för att lösa det ibland knepiga arbetet. Bygget sker enligt Plymmetoden. Den innebär att man använder en mjuk yttre form och sedan blåser upp laminatet inifrån med en tryckslang. Laminatet består av 2x200 g kolfibertwill, 3x300 g riktad kolfiber samt 2x600 g riktad glasfiber som förstärkning vid ändarna och vid beslagen.

Twillen skärs till.


Rullarna upplagda inför lamineringen
i bakgrunden mylarformen.


Mylarformen stoppas in i en låda för att klämma
ihop sidorna till en oval form.


När bommen är klar blir det en ny mast enligt samma metod.

måndag 14 september 2009

Göran på Dalbo BS höstregatta

Jag fick høra att Gøran va med på en LYS-regatta med C-kanoten och slutade på 6:e plats av 12 båtar. Enligt uppgift seglade han med LYS 1.18, så det va bra seglat i de lætta vindførhållanden som rådde!

torsdag 3 september 2009

Torsten Sörvik på Youtube

Hittade följande på Youtube

Träffade Percy Westberg

Var ute på Fjåset och tog en sväng förbi "Gubbdagiset" vid Ålsten kl 12. Det verkade dött så jag seglade vidare en sväng in mot stan (Då visste jag inte att jag var iakttagen). Fin sydostlig vind på ca 2-4 m/sek. Möjligen lite mer när något moln passerade. Tog ingen mat med så det blev ingen längre tur. När jag kom tillbaks till Hägerstenshamnen kom Percy Westberg i C425 kryssande mot vår hamn, han hade sett mig när jag svepte förbi utanför hamnen. Jag stegade ut på piren för att möta honom. Vi bestämde preliminärt att vi ska segla tillsammans nästa torsdag efter "Gubbdagiset". Jag räknar med att komma till Ålsen vid 10 för att vara med på fikat i Gubbarnas hus då.

Hälsningar
Göran

tisdag 25 augusti 2009



Hej!

Den här bloggen är en kanon grej!

Jag lägger med en bild från en rundning på SMet i Karlstad. (foto KKF) inte myckte vind just då men en hel del kanot seglel på Vänern!

Kanot hälsningar från Kalle i IC swe 111 Wizadora.

söndag 23 augusti 2009

Segling på "Fjåset" 1973


Någon vänlig själ har lagt upp denna fantastiska video på Youtube. Nu kommer jag att höra historiens vindslag nästa gång jag beger mig ut på "Fjåset"!

torsdag 20 augusti 2009

Full fart på "Fjåset" 2009

Kom precis hem från ett grymt seglingspass på Fjåset. Jag seglade tillsammans med farsan, vilket fungerade bra fast att vi var två. Vi lunchade i Ålsten på "Gubb-bryggan", där jag bl.a. fick nöjet att assistera några unga sjöa-scouter som drivit lite fel med sin Avanti. När farsan vek ner sig, forsatte jag en stund till på egen hand. Grymt härliga planingsrepor! Tyvärr hade jag inte GPS:n med, för att se om det var frågan om ett nytt personligt fartrekord. Mitt gällande fartrekord mätte jag upp till 11.4 knop tidigare i sommar, utanför Sandhamn. Min bror Olle fanns med på land och fotade bilderna nedan:



onsdag 19 augusti 2009

SM 2009 i kanotsegling.

Svenska mästerskapen i kanotsegling avgjordes i år 7-9 Augusti på Vänern vid Skutberget utanför Karlstad. SM avgjordes för B-, C-, och IC-kanoter och Riksmästerskap avgjordes för A- och E-kanoter. Dessutom avgjordes Europacupen för IC-kanoter och Taifuner, vilket gav tävlingen en internationell prägel. Resultat finns att tillgå på kanotförbundets hemsida.

De 9 st C-kanoterna som ställde upp var alla av typen "Ci-Senior", vilket gjorde C-kanotklassen till en entypsklass. Detta innebar att de tävlandes individuella skicklighet i stor utsträckning fällde avgörandet då tävlingen avgjordes. Kappseglingarna genomfördes i bra förhållanden, där det bjöds på vindar mellan 1 och ca 8 m/s. Rickard Rydahl visade sig behärska dessa förhållanden bäst och slutade som klar totalsegrare på 8 p, med hela 6 "spikar". Stort grattis! Det var hårdare konkurrens om de övriga placeringarna där bl.a. Bernt Andersson slutade som 2:a på 17 p, Martin Damberg 3:a, en poäng efter och jag själv slutade som 4:a med 20 p. Det var tighta race där alla var med och krigade om platserna.


Martin Damberg, Rickard Rydahl och Bernt Andersson.

Detta var mitt första SM i C-kanot, jag blev verkligen imponerad av standarden på klassen och hoppas att jag kan komma tillbaka nästa år och kanske slå hål på familjen Anderssons (Bernt, Rickard och Martin) dominans. Jag hade hur som helst väldigt roligt och vill passa på att tacka alla som var inblandade.


Martin Alexandersson

tisdag 18 augusti 2009

Kanot-raid Vänern


Middag på Lurö i glada vänners lag.


Högtryck kallas det visst...

Långfärdssegling till Björkskär


Martin seglar i Sthlms skärgård


Kryssar järnet i Sillö-sundet




Byig vind!


Någonstans på Gråskärsfjärden...