lördag 31 oktober 2009

Bombygge i kolfiber

I går påbörjade jag bygget av en ny bom i kolfiber på Stenfjell (UBB-pråmen på Södermälarstrand). Den ligger just nu i formen med 1,25 bars tryck och härdar. Nils-Peder delade generöst med sig av alla knep för att lösa det ibland knepiga arbetet. Bygget sker enligt Plymmetoden. Den innebär att man använder en mjuk yttre form och sedan blåser upp laminatet inifrån med en tryckslang. Laminatet består av 2x200 g kolfibertwill, 3x300 g riktad kolfiber samt 2x600 g riktad glasfiber som förstärkning vid ändarna och vid beslagen.

Twillen skärs till.


Rullarna upplagda inför lamineringen
i bakgrunden mylarformen.


Mylarformen stoppas in i en låda för att klämma
ihop sidorna till en oval form.


När bommen är klar blir det en ny mast enligt samma metod.

3 kommentarer:

  1. Coolt! Blir spännande att se resultatet! Kommer gå minst 1 knop snabbare med ny bom och ytterligare en knop med ny mast. Snyggt jobbat! :-)

    SvaraRadera
  2. Martin, det måste ju betyda SM-guld.

    SvaraRadera
  3. Ær nog liten chans att jag får låna båten på næsta SM. Det ryktas dock att Gøran ska vara med att arrangera næsta SM som ska gå i Stockholm. Med kolfiber i ryggen, eller jag menar i riggen, och "hemmavatten" borde førutsættningarna var ideala! Och om jag skickar ivæg Gøran till Kanada igen, så kanske det finns en lite chans! ;-)

    SvaraRadera